Polska Wieprzowina jest Ok Żnin czerwiec 2023 r

Projekt sfinansowano z funduszu promocji mięsa wieprzowego.

W dniach 3-4 czerwca 2023 roku odbyły się Eliminacje Motorowodnych Mistrzostw Świata w klasach F-125 F250 F-500 oraz Eliminacje Międzynarodowych Mistrzostw Polski w klasach OSY-400,GT-30 to cykliczna impreza gromadząca wiele osób z całego kraju oraz zawodników i kibiców z innych krajów .Podczas tegorocznej edycji przeprowadziliśmy akcję promocyjną pod hasłem „Polska Wieprzowina jest OK ! ”polegała ona na :

Image
Image

1. Przeprowadzeniu degustacji potraw z mięsa wieprzowego ras rodzimych. Zobacz więcej
2. Zorganizowaniu punktu informacyjnego przybliżającego konsumentom oznaczenia „Produkt Polski” „Rasa Rodzima” „Wyprodukowano bez stosowania GMO” oraz zasad przyznawania tych znaków. Zobacz więcej
3. Przeprowadzenie pokazu kulinarnego wykonania domowym sposobem kiełbasy białej połączony z jej degustacją. Zobacz więcej

Podczas degustacji serwowaliśmy gościom takie potrawy jak bigos, kaszanka pieczona, „wieprz buła” czyli bułka z szarpaną wieprzowiną z łopatki, kiełbasa wiejska z grilla. Wszystkie potrawy były przygotowane z mięsa certyfikowanego znakiem „Rasa Rodzima” Puławska od lokalnych hodowców i zakładów przetwórczych z Bożejewiczek i Władysławowa powiat Żnin.

Image
Image
Image

Punkt informacyjny przyciągał gości gadżetami i ulotkami informacyjnymi

Image
Image
Image
Image
Image

Lokalny kucharz, etnograf kulinarny, autor takich książek jak: Kuchnia Pałucka, Tradycyjna Spiżarnia, Wyrób Konserw w Słoikach i Puszkach, Pan Krzysztof Leśniewski przeprowadził pokaz klasyfikacji i doboru mięsa do przygotowania kiełbasy białej oraz sposobu jej wykonania domowym sposobem.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W trakcie pokazu wykonania kiełbasy białej parzonej oraz wszelkich degustacji wyroby mięsne spełniały standardy znaku „Produkt Polski” „Wyprodukowano bez stosowania GMO” oraz „Rasa Rodzime”. Największym zainteresowaniem cieszył się pokaz wykonania i parzenia kiełbasy białej przeprowadzony przez Pana Krzysztofa Leśniewskiego kucharza, etnografa kulinarnego, autora wielu książek oraz „wieprz buła”. Punkt informacyjny pozwolił nawiązać bezpośredni kontakt z osobami odwiedzającymi nasze stoisko i przekazanie im informacji na temat jakości mięsa wieprzowego oraz znaczeniu promowanych na tym wydarzeniu oznaczeń.

Image
Image
Image